11

ENGLISH

STATIE 11: Jezus wordt aan het kruis genageld

Erica Grimm in samenwerking met Tracie Stewart en Sheinagh Anderson (geluid): Salt Water Skin Boats, 2018, takken van wilg, kornoelje, vijg en ceder, kaasdoek, dierenhuid en darmen, diepzeekaarten, wetenschappelijk formules, was, earbuds en LED-lampen. Foto Sharon Huget. ericagrimm.com

Wij zijn als huidboten, afhankelijk van een gevaarlijk veranderende oceaan. Salt Water Skin Boats biedt een analogie aan tussen onze lichamen en de ecologie van de wereldoceaan: tussen het hachelijk uitgekiende evenwicht van het leven in de oceanen en de samenstelling van onze eigen met zout water gevulde lichamen. De oppervlaktes van de bootachtige structuren zijn zowel vlees als oceaanoppervlak. Ze doen denken aan barsten in het ijs en aan stroompjes licht, of aan smeltend poolwater, bloedplasma, tranen of vruchtwater? Iedere dooraderde romp is bedekt met oceaankaarten en wetenschappelijke formules over het smelten van de poolkap, de stijging van de zee en de verzuring van de oceaan. De ambient soundscape, af te luisteren via QR-code en telefoon, geeft het ademende leven van de oceaan weer. In de afgelopen 200 jaar heeft menselijk handelen diep ingegrepen op het welzijn van de wereldoceaan. Eerst hebben we Gods zoon gekruisigd, is het nu de beurt aan zijn schepping? 

Locatie: Waalse Kerk, Walenpleintje 159. De middeleeuwse Paulusbroederkerk werd in 1578 ter beschikking gesteld aan de Franstalige protestantse vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk en heette voortaan de Waalse Kerk, de Eglise Wallonne. De kerk is nog steeds in gebruik als kerk en staat daarnaast bekend als een sfeervol concertpodium met een geweldige akoestiek en een prachtig Müllerorgel. waalsekerk.nl.

Soundscape: soundcloud.com/sheinaghanderson/coracles_webstreamingmix_may2018_anderson

tekst: Marleen Hengelaar


<< VORIGE || VOLGENDE >>