STATIE 2: Jezus neemt het kruis op zijn schouders
G. Roland Biermann: Stations II, 2019,3 vangrailkruizen op stalen verhogingen, 350 x 270 x 45 cm, 315 x 260 x 45 cm en 285 x 245 x 45 cm, 33 hergebruikte olievaten, waarvan 23 @ 60 x 90 x 60 cm en 10 @ 50 x 90 x 60 cm.


De kunstenaar: ‘Zilveren vangrails snijden door de lucht, olievaten liggen verspreid op de grond als de vracht van een gestrand schip, aangespoeld op het strand: een grimmig tafereel in de serene omgeving van de historische Corvershof. De vangrails vormen drie asymmetrische x-vormige kruizen. Enerzijds doen ze denken aan verkeersborden die ons waarschuwen voor een gevaarlijk kruispunt, anderzijds verwijzen ze naar de drie kruizen op Golgota alsook naar de drie Andreaskruizen in het wapen van Amsterdam. Sint Andreas was een eenvoudige visser die als martelaar stierf aan een x-vormig kruis.’
Amsterdam begon als kleine vissersstad, die o.a. door walvis- en later olietransporten uitgroeide tot een rijke en machtige handelsstad. Olie zorgde voor een enorme welvaart, maar ook voor oorlogen, conflicten en milieurampen. Olie heeft veel bloed doen vloeien. De rode olievaten verwijzen naar vers bloed: bloed dat stolt, opdroogt en weer tot leven komt. Het drogingsproces van bloed dient als metafoor voor dood en opstanding.
Locatie:De Hoftuin, Corvershof, Nieuwe Herengracht 18a (Diaconaal Bureau Protestantse Kerk Amsterdam). Vanaf de 17de eeuw werden deze panden gebruikt voor de opvang en verzorging van armen en ouderen. Nu zijn hier sociale ondernemingen, maatschappelijke organisaties en de bureaus van de Protestantse Diaconie en Kerk Amsterdam gevestigd.
tekst: Marleen Hengelaar