9

ENGLISH

STATIE 9: Jezus valt voor de derde maal

Janpeter Muilwijk: Der Tod und das Mädchen, 2017, tweeluik, olieverf op linnen, 225 cm x 110 cm. janpetermuilwijk.com

Jezus valt voor de derde maal onder het gewicht van zijn kruis. En toch staat hij op. Gemarteld, bloedend en uitgeput staat hij toch op. Hij wil het volbrengen, met als ultiem contrapunt van deze derde val de opstanding uit de dood op de derde dag na de kruisiging.

Op een hoge plaats op de ‘kruisgang’– twee bedekte steegjes van vroeger – van de Doopsgezinde Singelkerk hangt dit tweeluik. Janpeter Muilwijk schilderde dit werk na de zelfdoding van zijn dochter Mattia.

De kunstenaar zegt: ‘Het schilderen bleek in deze traumatische periode van mijn leven een bron van troost te zijn die de grote vragen na Mattia’s zelfdoding op een andere wijze aan de orde stelde. Er kwamen geen eenduidige antwoorden, geen sluitende conclusies naar boven, maar beelden die een diepere laag aanboren, voorbij het denken en de woorden. Deze serie schilderijen gaf mij een kijkje in mijn eigen ziel. Ondanks de shock van het grote verlies is er een kalme aanwezigheid van lieflijkheid en troost. De dood is slechts een doorgang. Mijn gestorven kind brengt mij hiermee in een oneindige ruimte voorbij onze perceptie van het eindige leven; de onvergankelijkheid van onze ziel.’

Locatie: De Doopsgezinde Singelkerk. doopsgezindamsterdam.nl

tekst: Anikó Ouweneel


<< VORIGE || VOLGENDE >>