Intro

Als veelzijdig symbool staat de tafel voor samen eten, ontmoeting, verhalen uitwisselen, dingen bespreken, conflicten uitpraten of gezelligheid. Twee jaar leven met een pandemie trok er een zware wissel op: wanneer zaten we voor het laatst samen aan tafel?

De bekendste laatste gezamenlijke maaltijd uit de afgelopen tweeduizend jaar is ongetwijfeld het ‘Laatste Avondmaal’ van Jezus met zijn twaalf leerlingen. Een schouwspel van verraad en lijden, maar ook van verbondenheid en nieuw begin.

Sinds de iconische foto van Poetin en Macron aan de uiteinden van een meterslange marmeren tafel en de brute inval in Oekraïne die er op volgde, beseffen we weer de actualiteit van verraad aan tafel.

Aan Tafel is een veelzijdig kunstproject. Het stelt deze thema’s met het oog op onze tijd aan de orde. Het daagt uit het gesprek met daarover met elkaar aan te gaan. Een grootse installatie van Peter Slegers is geïnspireerd op het wereldberoemde Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Deze verbeelding in video-beeld, geluid en geur betrekt de toeschouwer direct in het verhaal, leidt tot een heel nieuwe ervaring van kunst en roept vragen op rond compassie, duurzaamheid of wie wij als mens zijn. Dit kunstwerk staat in maart in de Oranjekerk in De Pijp en in april in de Willem de Zwijgerkerk in Oud Zuid.

Bij het project hoort een programma van concerten, dansperformances, beschouwingen, maaltijden en workshops. Tussen beide al genoemde locaties is een kunstroute uitgezet langs andere plekken: Vredeskerk, een binnentuin aan de Gerard Terborgstraat, OBA Roelof Hartplein en De Coenen. Hier zijn andere eigentijdse variaties op het thema van Da Vinci te zien van de kunstenaars Martijn Duifhuizen, Bert Staal & Matty Christensen, Maria Kapteijns, Rietje Bulthuis, Wout Herfkens, Rinke & Pelle Nijburg. De kunstenaars hanteren zeer uiteenlopende technieken: velours en aluminium, ets en houtdruk, film, foto op staal, verf op glas.

Een poster en een folder bij het project zijn hier als download beschikbaar. Op diverse locaties in Amsterdam Zuid liggen gedrukte folders om mee te nemen.

<< ABARTE || KUNSTROUTE >>