Kunstvespers

Moed (kunstvesper)

Kunst en religie hebben raakvlakken: beide geven ze uitdrukking aan wat groter is dan wijzelf. Een kunstvesper brengt verschillende vormen van kunst bij elkaar rond een gemeenschappelijk thema: beeldende kunst, muziekkunst en poëzie. In de opzet zit veel ruimte voor overweging in stilte. Beelden, klanken en gelaagde woorden nemen ons mee naar wat onzegbaar is.

Er is weer een kunstvesper op zondag 4 maart 2012 in de Nassaukerk (aanvang 16.00 uur). Het thema is: Moed. Aan deze kunstvesper werken Sasja Wagenaar (stillevens), Esther van der Ploeg (hobo) en Marja van der Ploeg (piano) mee. Een expositie met werk van Sasja Wagenaar is al vanaf zondag 5 februari tot eind maart in de Nassaukerk aanwezig.

Wat geleerd moet worden herhaalt zich, zo luidt de titel van een van de geëxposeerde schilderijen. Woorden die inzicht en moed blootleggen. Het licht, de kleuren, de vormen en het levendige materiaal van de stillevens laten ons op een poëtische manier van schoonheid genieten. Steeds opnieuw schildert Sasja stillevens en elke keer weer leert ze van het schilderproces en van het leven zelf, van de vorm waarin haar kwetsbaarheid zich manifesteert. Het vereist moed om dat onder ogen te zien. Ik besta om te leren, zegt ze; om de herhaling van het leren en de verwondering die dat brengt.

Als dertienjarig meisje heeft Sasja de techniek en het verfmengen geleerd van een grande dame die haar achterbuurvrouw was. Als meisje schilderde ze met de volwassenen mee. Na een lange periode met een andere levensinvulling keerde zij terug naar het schilderen van vooral stillevens.

Muzikaal komt de moed tot uitdrukking in het sprankelende, transparante en soms zelfs virtuoze karakter van de werken die Esther van der Ploeg zal vertolken. Het gaat om werken van onder meer Carl Philip Emanuel Bach, Benjamin Britten en Camille Saint-Saëns.

Esther van der Ploeg studeert hobo aan het Conservatorium van Rotterdam bij Maarten Dekkers en Aisling Casey. Eerder studeerde zij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ernest Rombout. Ook volgde zij diverse masterclasses, kreeg zij kamermuzieklessen en studeert zij koordirectie. Esther speelt in meerdere ensembles en orkesten en wordt in de kunstvesper op de piano begeleid door Marja van der Ploeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *