Kunstvespers

Binnen / buiten (kunstvesper)

Binnen / buiten is het thema voor de kunstvesper op zondag 18 september met Etty Elbaz Griffioen (schilderijen en collages), Branka Zgonjanin (dans) en Ronald Visser (orgel).

‘We zien de dingen niet zoals ze zijn, maar zoals we zijn’, zo citeert Etty Elbaz met instemming Anais Nin. In haar kunstwerken verwerkt ze haar indrukken van de omgeving waarin ze leeft en werkt. In haar schilderijen gebruikt ze materialen die op haar pad komen, zoals bijvoorbeeld triplex of decoratief kant. Buiten hun vertrouwde context gaan ze deel uitmaken van het schilderij, alsof ze, ontworteld, een nieuw thuis of tenminste een thuis-voor-even zoeken en vinden. Het symboliseert voor haar de wijze waarop ieder mens een eigen en uniek levensverhaal schrijft. Schilderen als een reis in de binnenwereld en als een poging ruimte te creëren voor een verzoening van binnenwereld en buitenwereld.

In de ‘Dance for a church’ wordt een vergelijkbare spanning voelbaar: tussen binnen en buiten, afstand en nabijheid. Branka Zgonjanin registreert alles wat er op dat moment leeft in de ruimte; zij neemt het in zich op en brengt het in haar dansimprovisatie – begeleid door impressionistische orgelklanken – weer naar buiten. Poëzie en fragmenten uit de bijbel voegen zich in de dialoog van beeld, klank en beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *