Cantatediensten

Cantatedienst

Adembenemende muziek waarin je water hoort stromen – fris, betoverend en liefelijk – zal in een cantatedienst op zondagmorgen 19 juni de ruimte van de Nassaukerk vullen. Het Bach Ensemble Amsterdam onder leiding van Paulien Kostense voert dan ‘Christ unser Herr zum Jordan kam’ uit, een cantate die Johann Sebastian Bach in 1724 schreef voor de gedenkdag van Johannes de Doper. Een monumentaal werk, geïnspireerd op het gelijknamige lied waarin de kerkhervormer Martin Luther zijn opvatting van de doop ontvouwt. Het is een van de eerste cantates uit de tweede jaargang na de aanstelling van Bach in Leipzig. Voor deze tweede jaargang koos Bach kerkliederen uit zijn tijd tot uitgangspunt.

Behalve de cantate klinken twee zeventiende eeuwse bewerkingen van Psalm 137: het dubbelkorige ‘An den Wassern zu Babel’ van Heinrich Schütz en het al even expressieve ‘An Wasserflüssen Babylon’ van Franz Tunder.

De solisten in deze cantatediesnt zijn Elsbeth Gerritsen (alt), Steven van Gils (tenor) en Michiel Meijer (bas). Klaas Holwerda vervult de rol van liturg in dit muzikaal morgengebed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *