Loslaten (kunstvesper)

Loslaten is het thema van de kunstvesper op Goede Vrijdag. Het is ook de titel van een van de drie grote schilderijen van Godelieve Smulders die al sinds Aswoensdag in de Nassaukerk te zien zijn.

Het handschrift van Godelieve Smulders is ruim, groots en monumentaal. Het drieluik Loslaten – Aanwezigheid – Opstanding is ontstaan als expressie van het onherroepelijke proces van rouw, loslaten en toch ook aanwezigheid voelen na het plotselinge verlies van haar partner anderhalf jaar geleden. Uitgevoerd met een zekere afstand en abstractie waarin het universele en het unieke, passie en compassie aan elkaar raken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tegen het decor van het schilderij ‘Loslaten’ en gedragen door bedaarde pianomuziek van Erik Satie klinken op Goede Vrijdag teksten die het lijdensverhaal van Jezus van Nazaret verbinden met actuele vormen van loslaten en onthechten. Gerard van Zeijl bespeelt de vleugel. Er zal ook gelegenheid zijn in het donker lichtjes te plaatsen bij een levensgroot kruis.

Deze avond maakt deel uit van een doorlopende viering: Witte Donderdag (in de stijl van Taizé) – Goede Vrijdag (kunstvesper) – Paaswake.

Klaas Holwerda

Klaas Holwerda (Amsterdam) is predikant en legt zich toe op het raakvlak van kunst en liturgie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *