Kunstvespers

Verstilling (kunstvesper)

Kunst en religie hebben raakvlakken: beide geven ze uitdrukking aan wat groter is dan wijzelf. Een kunstvesper brengt verschillende vormen van kunst in dialoog met elkaar rond een gemeenschappelijk thema: beeldende kunst, muziek en poëzie. In de opzet zit ruimte voor overweging in stilte. Beelden, klanken en gelaagde woorden nemen ons mee naar wat onzegbaar is.

De volgende kunstvesper wordt gehouden op zondag 28 april 2013 in de Nassaukerk. Aan deze kunstvesper verlenen Titus de Jong (schilderijen) en Maraatsj ten Hoorn (viool) hun medewerking. Het thema is: Verstilling. De expositie van schilderijen van Titus de Jong is al vanaf zondag 3 maart te bezichtigen in de Nassaukerk (tijdens activiteiten in de kerkzaal en op afspraak).

Titus de Jong schildert al 25 jaar in de Japanse stijl sumi-é, die met weinig penseelstreken veel probeert uit te drukken. Hij laat zich onder meer inspireren door Chinese natuurfilosofie die het idee in zich heeft dat alles min of meer beweegt op een oerritme, een bepaalde energie die alles in beweging houdt. De kunst van leven en werken is voor hem dan ook op de golven van die energie mee bewegen. Er bestaat een oude Chinese code met een aantal richtlijnen voor de schilderkunst en een daarvan wordt vertaald als spirit resonance, ofwel resonantie van de ziel. Je stemt jezelf af op hetgeen je wilt schilderen, zodanig dat je op dezelfde manier mee resoneert. Titus bereikt dat door te kijken, intens, niet alleen met zijn ogen, maar ook met de ziel. Het onderwerp wordt door hem verinnerlijkt. Daarna wordt het object (als het lukt) in het atelier in één keer op het doek gezet. Om goed te kunnen zien en dan tot een juiste uitdrukking te komen, is rust en concentratie een eerste vereiste is. Stress is een factor die deze kunst bijna onmogelijk maakt.

Maraatsj ten Hoorn studeerde viool en compositie aan het conservatorium in Den Haag en heeft zich toegelegd op improvisatie in diverse projecten en combinaties met andere instrumenten. Ook in de kunstvesper van 28 april zal zij improvisaties spelen bij de schilderijen van Titus de Jong.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *