Cantatediensten

Cantatedienst

Met maar liefst twee cantates belooft de cantatedienst op zondag 18 mei een uur vol muziek te worden.

De cantate ‘Wir müssen durch viel Trübsal’ schreef Bach voor een van de zondagen na Pasen. Na een instrumentaal voorspel (sinfonia) met een solistische rol voor het orgel volgen de gezongen delen, geïnspireerd op woorden van Jezus: dat zijn volgelingen veel moeite wacht die evenwel plaats zal maken voor vreugde (Johannes 16,16-24). Vier solisten zijn er nodig voor deze ongebruikelijk lange cantate met ook opvallende rollen voor verschillende instrumenten.

De tweede cantate is van Buxtehude: Jesu meines Lebens Leben. Een lied met hetzelfde motief: het bezingt de kruisweg die Jezus zelf geduldig afliep om bevrijding en opstanding te vinden. Na een ditmaal korte instrumentale inleiding klinken de strofen van het lied tegen een steeds terugkerend instrumentaal motief.

Deze werken worden uitgevoerd door het Bach Ensemble Amsterdam. Dit nog jonge ensemble, samengesteld uit amateurmusici van hoog niveau, staat onder de bezielende leiding van Paulien Kostense. Als solisten werken mee: Titia van Heyst (sopraan), Andrew Hallock (altus), Falco van Loon (tenor) en Michiel Meijer (bas). Klaas Holwerda is liturg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *