CantatedienstenKunstvespers

Moeder aarde (kunstvesper)

Kunst en religie hebben raakvlakken: beide geven ze uitdrukking aan wat groter is dan wijzelf. Een kunstvesper brengt verschillende vormen van kunst bij elkaar rond een gemeenschappelijk thema: beeldende kunst, muziek en poëzie. In de opzet zit ruimte voor overweging in stilte. Beelden, klanken en gelaagde woorden nemen ons mee naar wat onzegbaar is.

De volgende kunstvesper wordt gehouden op zondag 21 oktober 2012 in de Nassaukerk (aanvang 16.00 uur). Aan deze kunstvesper verlenen Franz Kalab (pastellen) en het Bach Ensemble Amsterdam onder leiding van Paulien Kostense hun medewerking.

Franz Kalab, geboren in Wenen, onder meer theoloog, psychotherapeut en kunstschilder, kortom iemand met een brede belangstelling, exposeert in de maanden september en oktober elf pastellen in de Nassaukerk. Ze maken deel uit van een nog grotere reeks die hij eerder in Wageningen exposeerde onder de titel ‘Aanbiddelijk landschap’. De schilderijen verwijzen naar de ontwikkelingsgeschiedenis van het bewustzijn en leggen daarbij de klemtoon op de vaak vergeten vrouwelijke bijdrage daaraan. Prehistorische graven wijzen de aarde in (zoals later kerktorens naar de hemel wijzen). Landschappen kunnen vrouwelijk worden opgevat. Oude tradities vatten landschappen op als belichaming van de moederlijke macht leven voort te brengen en leven weer terug te nemen. De schildertechniek van het pastel sluit mooi aan bij die van prehistorische grotschilderijen. Bij beide technieken brengt de kunstenaar het pigment direct aan op de beelddrager, rots of papier. Zo drukt hij uit wat op dat moment in hem leeft.

Paulien Kostense (violist en dirigent) heeft twintig jaar ervaring met het uitvoeren van Bachcantates in kerkdiensten en brengt samen met Michiel Meijer (bas-bariton) deze expertise nu ook naar Amsterdam.  Het Bach Ensemble Amsterdam is samengesteld uit amateurmusici van hoog niveau. Het ensemble stelt zich ten doel muziek van Bach (1685-1750) op authentieke wijze uit te voeren, maar wel op moderne instrumenten. Beide oprichters zijn opgeleid in deze manier van musiceren.

Bij de pastellen over ‘moeder aarde’ zal in de kunstvesper op zondag 21 oktober de Sinfonia uit de cantate ‘Geist und Seele wird verwirret’ klinken: een ode aan ‘moeder orgel’, de koningin der instrumenten, met Paul van der Werf als organist. Ook wordt de cantate ‘Schmücke dich, o liebe Seele’ uitgevoerd. De solisten daarin zijn Tanja Obalski (sopraan), Annemarieke Evers (alt), Robert Buckland (tenor en, Michiel Meijer (bas).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *