Kunstvespers

Hemelvaart: uit de kunst (kunstvesper)

Foke Stribos schildert met brede kwaststreken kleur, vorm en ritme. Kernachtiger valt zijn werk moeilijk te typeren. Bijbelverhalen, landschappen, het plezier in het schilderen en de reflectie daarop bieden hem inspiratie. Patronen van beelden en beeldfragmenten genereren weer nieuwe of maken associaties los die – soms door momenten van verlegenheid heen – hem voortgaand uitdagen.

Hemelvaart – zonder twijfel de christelijke feestdag die de meeste verlegenheid oproept – nodigt dan ook uit tot een kunstvesper rond zijn werk, waaronder enkele van zijn Ascensions. Abstracties die bij nader toezien vol dynamiek zijn: een opwaartse beweging, sporen van wat uit het beeld verdwenen is. Maar ook, in een vloeiend contrast daaronder, een beweging die meer doet denken aan aarden. ‘Wat staan jullie daar omhoog te kijken naar de hemel?’ (Handelingen 1,11).

In de muziek gebeurt iets vergelijkbaars: glasheldere saxofoonklanken toegevoegd aan serene laatmiddeleeuwse vocale muziek zetten alles in een ander licht. En op de cello – bespeeld door Tjalle Galema – laten sonore aardse en lichte hemelse klanken zich moeiteloos met elkaar verbinden.

De expositie is ingericht van 18 april tot 30 juni. In de kunstvesper op hemelvaartsdag (25 mei) gaan schilderijen, muziek, poezie en bijbel een dialoog met elkaar aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *