Kunstvespers

Loutering (kunstvesper)

Op Goede Vrijdag verbinden we het verhaal van het lijden en sterven van Jezus met onze ervaringen van lijden en verlies. Een expositie van iconen van Wasili Wasin – in de kerk aanwezig van 26 februari tot 4 april – neemt ons daarin mee.

Wasili Wasin borduurt op een geheel eigen en modern ogende wijze voort op de eeuwenoude traditie van iconen schilderen. De panelen van lindenhout zijn uitgesneden in de vorm van de voorstellingen en de oorspronkelijke structuur van het hout (zoals knoesten en schors) maakt deel uit van de voorstelling. De beschildering van het hout is uitgevoerd volgens oude technieken en met klassieke materialen als vislijm, krijtpoeder, pigment, tempera, olieverf en bladgoud.

Daarbij klinken fragmenten uit het bijbelse lijdensverhaal, koralen uit de Johannes Passion van Bach, gebeden, liederen en gedichten rond het thema: loutering. Aan het einde van de viering plaatsen we in stilte en in het donker lichtjes bij een levensgroot kruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *