Kunstvespers

Verwachting (kunstvesper)

Kunst en religie hebben raakvlakken: beide geven ze uitdrukking aan wat groter is dan wijzelf. Een kunstvesper verkent dit raakvlak. Laat u meenemen in een verrassende dialoog tussen beeldende kunst, muziek, poëzie en bijbel rond een oermenselijk thema. In de opzet zit ruimte voor overweging in stilte. Beelden, klanken en gelaagde woorden vertolken wat onzegbaar is.

De volgende kunstvesper wordt gehouden op zondag 15 december in de Nassaukerk. Aan deze kunstvesper verlenen Manita Bruinenberg (schilderijen) en Chaja van der Heide (muziek) hun medewerking. Het thema is: verwachting. De expositie is in de maanden november en december te zien in de Nassaukerk.

De intense en kleurrijke schilderijen van Manita Bruinenberg zijn vaak ontstaan door heel direct met de handen te schilderen, soms zelfs met haar ogen dicht en ingegeven door innerlijke beelden die met kracht naar buiten worden gebracht. De beelden lijken voort te komen uit een mystieke bron en het leven zelf, terwijl haar materiaalbewerking heel aards is. Deze tegenstelling interesseert haar. Onderzoekend naar wat er op het doek gebeurt wordt het schilderij gevoelsmatig uitgewerkt. Het lijkt erop dat zij oerbeelden ontsluit die zowel persoonlijk als collectief werken.

Na een leven van theater en dans is Manita zich 4 jaar geleden gaan richten op het schilderen. Het theaterwerk heeft een vluchtige kant en zij had behoefte aan beelden in blijvende materie waarop zij kan reflecteren.

In deze expositie hangt het schilderij Reconnection centraal. Dit werk is ontstaan vanuit een Balinese dansbeweging waarin hemelse en een aardse krachten elkaar bevruchten. De hemel raakt de aarde en de aarde ontvangt met dezelfde kracht, waardoor het zaad kan ontkiemen en vruchtbaar wordt. De andere schilderijen zijn Touch of an angel, The Origine, Van harte, Hurkende vrouw blikt naakt achterom, Zwanger van salamanders en Een zoete dood.

De kunstvesper zal het raakvlak verkennen tussen de schilderwerken (met name Reconnection) en de thematiek van advent als periode van leven uit hoop en verlangen en uitzien naar nieuw leven en licht in donkere dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *